Suça Karışan Araç Şerhinin Kaldırılması Talebi Dilekçesi
- Avukat Emre Önder
- 4 Haz
- 2 dakikada okunur
................. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE
Dosya No: ................. E.
MALEN SORUMLU : .................
VEKİLİ : Av. Emre ÖNDER
KONU : Hak mahrumiyeti kararı olan ................. plaka sayılı araç
üzerindeki "suça karışan araç" şerhinin kaldırılması talebi.
AÇIKLAMALAR :
................. tarihinde ................. Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından ................. istikametinde durumundan şüphelenilen ................. plakalı aracın durdurulduğu, araç sürücüsünün sanık ................. olduğu, araçta ................. yabancı şahsın olduğu, bu şahısların ise yol izin belgelerinin olmadığı görülmüş ve sanık hakkında iş bu davanın ikame edilmesi yanında, müvekkile ait olan ................. plaka sayılı araç üzerine de "suça karışan araç" şerhi koyulmuştur.
Sanığa isnat edilen ................. suçu her ne kadar ................. plakalı araç ile işlense de, suça karıştığı gerekçesiyle araç hakkında verilen hak mahrumiyeti kararı hukuka aykırı olup, araç üzerinde uzun zamandan bu yana bulunan tedbir şerhi aşağıda detaylıca arz ve izah edileceği üzere hukuka aykırı olup aynı zamanda müvekkilin mülkiyet hakkının ihlaline neden olmaktadır. Zira müvekkil aracını arkadaşına emaneten veren iyi niyetli üçüncü kişi konumundadır.
Müvekkilin aracına söz konusu şerhin koyulmasının amacı müsadere ihtimali olup, bu husus TCK m. 54'te şu şekilde düzenlenmiştir:
"(1) İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur. Suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan eşya, kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlak açısından tehlikeli olması durumunda müsadere edilir. ...
(3) Suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağı ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağı anlaşıldığında, müsaderesine hükmedilmeyebilir. ..."
Görüldüğü üzere TCK m. 54 açıkça "müsadere" işleminin iyiniyetli üçüncü kişilere ait olan eşyaya uygulanamayacağına hükmetmektedir. İş bu dosyada da müsadere ihtimali düşünülerek ................. plaka sayılı araç ise, suç tarihi itibariyle iyiniyetli üçüncü kişi konumunda olan müvekkil .................'in mülkiyetindedir.
Diğer yandan iddianamede "soruşturma aşamasında plakasına şerh konulan ................. plakalı aracın takdiri tarafınıza ait olmak üzere (iyi niyetli olmadığının ispat edilememesi ve şüphelinin üzerine kayıtlı olmaması nedeniyle) sahibine teslimi" talep edilmiş ve araç müvekkile teslim edilmiştir. Görüldüğü üzere sayın iddia makamının kanaati gereği de müvekkilin iyiniyetli olmadığı ispat edilememiştir.
TCK m. 54 kapsamında, aracın müsaderesine ilişkin şartlar oluşmamıştır. Suçun işlenmesinde kullanılan aracın müsaderesi ancak suçla doğrudan ilgisi olan kişilere uygulanabilir. İyiniyetli üçüncü kişilerin, suçla ilgisi olmayan malvarlıklarının müsadere edilmesi hukuka aykırıdır. Müvekkil ise bu suçla hiçbir ilgisi bulunmayan, aracın yasal sahibi olan iyi niyetli üçüncü kişidir. Dolayısıyla aracın üstündeki şerhin de kaldırılması gerekmektedir.
SONUÇ VE TALEP :
İyiniyetli üçüncü kişi olan müvekkilin mülkiyetindeki ................. plaka sayılı araç üzerindeki "suça karışan araç" şerhinin kaldırılmasını saygıyla talep ederiz. ...../...../.....
Av. Emre ÖNDER
Malen Sorumlu Vekili
ÖNEMLİ UYARI:
Tarafımıza ait ve daha önce bir davada fiilen kullanılmış olan bu dilekçe örneği, yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmaktadır. Her somut olay kendine özgüdür ve hukuki belgeler kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Hatalı veya eksik başvuru riskini önlemek adına, bu örneği kullanmadan önce bir avukata danışmanız önemle tavsiye olunur.
Comments